Fouten maken

Neem/geef de tijd om te leren.

Na aanname van de islam gaat er een wereld voor je open aan nieuwe indrukken, nieuwe gewoonten en nieuwe verantwoordelijkheden. Neem je tijd om dingen te leren, fouten maken hoort erbij.

Er gaan ontzettend veel dingen door het hoofd van de nieuwe moslim heen. In de eerste plaats hebben ze een keuze gemaakt voor de islam, een keuze die maatschappelijk gezien erg gevoelig ligt. Maar dat niet alleen, een wereld aan nieuwe indrukken gaat open voor de nieuwe moslim. De vriendenkring is anders aan het worden, de moskee is nieuw, de culturele en religieuze gewoontes zijn nieuw, de taal die men hoort is nieuw en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Neem bijvoorbeeld de mensen in de moskee die in een compleet vreemde taal tegen hem/haar beginnen te praten (heel lief, maar zeer ongemakkelijk). De mensen die je allemaal even willen zien of thuis willen uitnodigen (soms voelt het echt als aapjes kijken) en ga zo maar verder. Het feit dat de bekeerling zich ineens in een compleet nieuwe omgeving terug weet te vinden, kan ervoor zorgen dat hij/zij zich soms ongemakkelijk voelt. Echter, iedere bekeerling zal hier op een volledig eigen manier mee omgaan.

Nu is de bekeerling in deze periode vooral bezig met leren hoe de rituele reiniging en het gebed moeten worden verricht. De eigen gewoontes van voor het leren kennen van de islam zijn nog volop aanwezig en bepaalde religieuze en culturele zaken zijn nog totaal onbekend. Dit kan soms leiden tot erg ongemakkelijke situatie. Op bezoek bij de gemiddelde Marokkaan en zeggen dat je "ontzettend nodig naar de wc toe moet" laat al snel de kaken rood kleuren. Op bezoek bij de gemiddelde Turk en bij het opvangen van een glimp van een dame op de gang vrolijk opstaan en zeggen: "Is uw vrouw daar? Ik zal me even gaan voorstellen." heeft menig hart sneller doen kloppen, of even stil doen staan.

Natuurlijk gaat dit niet met opzet en vaak blijkt achteraf vanzelf wat gewenst/gepast gedrag is. Maar schiet niet in een stuip als je een bekeerling iets ziet doen wat "hshoema" (beschamend) is, we kennen het gebed amper, laat staan andere religieuze en culturele gewoontes. Plus: de bekeerling is dan wel moslim geworden, maar heeft ook gewoon diens eigen cultuur en zal die niet perse verruilen. Het is immers niet zo dat iets wat cultureel gezien gepast is, automatisch een religieuze plicht vormt.

Het is echter wel van belang dat de bekeerling mettertijd leert wat de religieuze en culturele gewoontes zijn van de plaatselijke gemeenschap. Het eerste omdat men moslim is geworden, het tweede vanwege de nieuwe omgeving waarin men terecht komt. Natuurlijk kan dit leiden tot ongemakkelijke situaties voor beide kanten, maar een begin is nu eenmaal moeilijk. Adviseer daarom met geduld, respect en een open houding.

Het op dramatische wijze afkeuren of weglachen van bepaalde daden en uitspraken kan voor een ongemakkelijk gevoel zorgen. En als iets belangrijk is in de eerste fase na toetreding tot de islam, dan is het wel dat de bekeerling zich op zijn gemak gaat voelen in zijn nieuwe omgeving. Dit gevoel van gemak en vertrouwen is (zeker in de beginfase) namelijk mede bepalend voor de mate waarin men zich gemakkelijk/gesterkt zal voelen in de religie waarvoor men koos.